Acnee rozacee

Acneea rozacee este o afectiune progresiva a pielii ce se manifesta prin aparitia unor pete rosiatice, comedoane (cosuri) si dilatarea vaselor de sange la nivelul pileii. Rozaceea apare in mod special pe nas, obraji, frunte si barbie.

Acneea  rozacee mai este denumita popular si “acneea adultului” deoarece  leziunile produse arata ca niste cosuri, iar personalele afectate de rozacee au varste cuprinse intre 30 si 60 de ani. Din punct de vedere al sexului, femeile prezinta un risc mai crescut decat barbatii in a face acnee rozacee.

Acnee rozacee – cauze

Deocamdata specialistii nu cunosc cu exactitate cauzele aparitiei rozaceei, insa se presupune a avea o componenta genetica. In cele mai multe situatii, o persoana ce dezvolta acnee rozacee are un istoric familial cu aceasta afectiune.

Alimentatia nu are un aport major in declansarea acneei rozacee, insa contribuie la evolutia acesteia. Alimentele picante, alcoolul, bauturile fierbinti, cat si unele medicamente folosite in exces, au un rol favorizant in aparitia bolii.

Expunerea la soare, stresul emotional si efortul fizic intens sunt, de asemenea, factori declansatori ce dilata vasele sanguine de la nivelul fetei, determinand roseata.

Simptomele acneei rozacee

In faza incipienta a acneei rozacee se poate observa o crestere a sensibilitatii pielii. Din aceasta cauza, unele produse cosmetice folosite pot cauza reactii alergice si senzatie de usturime.

Un alt simptom ce apare in caz de acnee rozacee este roseata persistenta la nivelul nasului, obrajilor, barbiei si fruntii. Aceasta roseata consta in aparitia unor mici vase de sange la suprafata pielii, ce sunt asociate cu o senzatie de usturime.

Aparitia pustulelor la nivelul fetei reprezinta un alt simptom ce apare in acneea rozacee. Umflaturile sunt asemanatoare unor cosuri, insa nu au nimic in comun cu acestea. Pustulele sunt acoperite de impuritati si inestetice la vedere.

In cele mai multe cazuri e posibil ca pleoapele sa se umfle, iar ochii sa devina iritati si rosii. Pacientii cu acnee rozacee declara ca au senzatia de corp strain in ochi, ca de exemplu de nisip.

Tratament

In cazul acneei rozacee nu exista un tratament care sa vindece complet boala. Cu toate acestea, se administreaza pacientilor medicamente ce amelioreaza simptomele si in timp se remit. Avand un caracter ciclic, acneea rozacee nu dispare definititv. Simptomele pot fi ameliorate si controlate, insa dupa o perioada de timp acestea revin.

In general medicatia difera in functie de gravitatea bolii, iar concomitent cu aceasta se recomanda schimbari in stiul de viata si de alimentatie al pacientului. Mai jos sunt descrise cele mai utilizate tipuri de tratament pentru rozacee.

  • Evitarea factorilor si alimentelor ce agraveaza boala: expunerea prelungita la soare fara protective solara, consumul de alcool, condimente si bauturi fierbinti, si nu in ultimul rand stresul sau exercitiile fizice intense
  • Tratament local utilizand creme pe baza de antibiotic ce amelioreaza roseata, pustulele si problemele oftalmologice
  • Tratament cu medicamente antibiotice pe cale orala ce include: Metronidazolul, tetraciclina, eritromcina. Acestea isi fac efectul mai rapid decat cele de tip crema. In cazurile severe de rozacee se administreaza antibiotice mai puternice pe baza de isotretionoin (Roaccutane, Sortret, Isotane)
  • Tratamentul chirurgical pentru acnee rozacee este recomandat numai in cazul in care pacientul este intr-o stare avansata, iar cu ajutorul chirurgiei se pot corecta deformarile vizibile, ca de exemplu rinofima.

Speak Your Mind

*