Puncte negre

Poate ne-am intrebat de multe ori ce sunt punctele negre si de unde apar acestea. Punctele negre nu sunt altceva decat acumulari de grasime la nivelul unor foliculi sau pori, de dimensiuni mai mari decat in mod normal, ce apar inestetic pe nas sau in jurul acestuia. Aceste puncte pot fi albe sau negre si sunt cunoscute sub denumirea de comedoane.

Desi timp de multi ani au existat dezbateri cu privire la ce sunt de fapt punctele negre si acneea (cosurile), majoritatea cercetatorilor si dermatologilor au ajuns la concluzia ca, punctele negre reprezinta primul simptom in aparitia acneei.

Asadar, ceea ce numim noi puncte negre, reprezinta de fapt o acnee in faza  incipienta, inainte ca porii sa fie infectati.

De ce avem puncte negre?

Exista o multime de teorii cu privire la cauza aparitiei punctelor negre si a cosurilor. Studiile de specialitate puncteaza insa acelasi lucru: datorita unor dereglari hormonale, glandele sebacee sunt supra stimulate si secreta sebum in exces. Acesta se blocheaza in interiorul porilor si impiedica eliminarea naturala, prin piele, ducand la formarea de puncte negre.

Pubertatea, in care echilibrul hormonal nu este nici pe departe unul normal, reprezinta perioada cand apar cele mai multe puncte negre. Organismul secreta in exces dihidrotestosteron (DHT), hormon ce stimuleaza productia de sebum si permite, in cele din urma, dezvoltarea acneei si aparitia de puncte negre pe nas si imprejur.

In cazul tenului gras in special, secretia excesiva de sebum cauzeaza aparitia punctelor negre. De asemenea, cosmeticele folosite in exces, praful si celulele moarte ale pielii duc la acumularea si blocarea sebumului in pori, ce ulterior duc la formarea de puncte negre si cosuri.

Puncte negre – Exista mai multe tipuri?

Exista doua tipuri de comedoane, puncte negre si puncte albe.

Puncte negre

Punctele negre sunt foliculi cu o deschidere mai mare decat in mod normal, ce contin sebum si celule moarte care, la contactul cu aerul, se innegresc si devin ceea ce noi numim puncte negre.

Puncte albe

Punctele albe sunt foliculi sau pori inchisi care sunt dificil de observat la nivelul pielii. Acestea au acelasi continut ca si punctele negre, insa neavand contact cu aerul, acesta nu se oxideaza si ramane alb. De aici si denumirea de puncte albe.

Speak Your Mind

*